Ugrás a tartalomra

Az NKFIH támogatta cégünk kutatás-fejlesztési pályázatát a 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV felhívás keretében

Az NKFIH támogatta cégünk kutatás-fejlesztési pályázatát a 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV felhívás keretében 

 

Projekt címe: A szívritmus-változékonyság mérésén alapuló stressz- és jólléti állapot monitoring rendszer fejlesztése szarvasmarha borjak és növendékek számára 

A támogatás összege: 199 895 800 Ft 

A támogatás mértéke: 79,89% 

Projektünk tartalmának bemutatása:  

Projektünk célja egy olyan precíziós eszköz-alapú monitoring-rendszer kifejlesztése, amely az itatásos borjak és növendék szarvasmarhák viselkedési és élettani adatainak mérésén és elemzésén keresztük alkalmas lesz a lázzal és/vagy elfekvéssel járó betegségek korai diagnózisára és a stressz detektálására. Fejlesztésünk jelenleg TRL 3 szinten van. A projekt eredményeként TRL 8 szintet kívánunk elérni. 

Innovációnk a borjúnevelés területén kívánja megoldani a nem megfelelő szaktudású munkaerő problémáját. Rendszerünk a növendéknevelés és élelmiszer-előállítás területén hangsúlyos problémákra ad megoldást. Bevezetésével csökkenthető a korai borjúelhullás, társadalmi problémaként pedig a tej- és húsminőség csökkenésére ad választ. Fejlesztésünk a Nyugat és Közép-európai nagyüzemi növendéknevelés struktúrájához illeszthető, a 20 borjút nevelő gazdaságtól az 1,500-2,000 borjút nevelő tehenészetekig. Fő felvevőpiacunk a kb. 100-150 itatásos borjat nevelő tejtermelő farmok lesznek. A projekt során újdonságtartalommal bíró aktivitási és szívműködési adatok fognak keletkezni, amelyek felhasználhatók lesznek az állatorvosi diagnosztikai módszerfejlesztésben is. A projekt legfontosabb újdonságtartalma a szívritmus-változékonyság mérésén alapuló stressz-diagnosztika. Nem ismerünk borjú- vagy növendéknevelés területén használható precíziós eszközt, amely megoldásunkhoz hasonló funkciókkal rendelkezik.  

A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.01.31. 

Projekt azonosító száma: 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV-2022-00036 

 

Kategória
Pályázat