Ugrás a tartalomra

A Bona Adventure csapata

Dr. Kovács Levente

Tulajdonos, ügyvezető igazgató | Stressz- és viselkedésélettan-kutató

A szarvasmarha viselkedés-, stressz- és termelésélettan területein nemzetközileg elismert kutató. A nem invazív módszerekkel mérhető, a technológiából és környezetből adódó stressz hatásainak elemzésében, az ilyen témájú kutatások vezetésében 12 éves tapasztalata van. A világon elsőként igazolta a szívritmus-változékonyság alkalmasságát szarvasmarhák hőstresszállapotának leírására.


Több kutatási pályázatot nyert el 2016-ban (pl. az MTA Bolyai János Ösztöndíját, az NKFIH OTKA PD Ösztöndíját), 2019-ben OTKA Kutatási Pályázatot, 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban az Új Nemzeti Kiválóság Program Fiatal Kutatói Ösztöndíját. 2017-ben az Év Agrárkutatója kitüntető címet is elnyerte.


Meghívott előadóként 2015 óta több nemzetközi konferencián tartott előadást (pl. Németország, Csehország, Franciaország, USA, Ausztrália).


Jelenleg a cég GYORSÍTÓSÁV kutatás-fejlesztési projektjének vezetése mellett számos szarvasmarha viselkedés-élettan témájú kutatást irányít.

Kézér Fruzsina Luca

Tulajdonos, etológus-kutató, fejlesztő

Legjobban tejelő szarvasmarhákkal és növendékeikkel szeret dolgozni. Szülészet-, szaporodásbiológia témájú kutatásokat 2010 óta végez. Érdeklik a klinikai jellegű, illetve az etológiai kutatások, amelyek a mindennapi nagyállat-tartás problémáit igyekeznek megoldani, növelve az állatok jóllétét, és ezzel együtt gazdaságosabbá teszik az állattartást. Az ember-állat kapcsolatokat vizsgálja doktori értekezésében, amelyet 2026-ben tervez megvédeni.

Dr. Kovács-Wéber Mária

Baromfitermék-előállítás specialista

Kutatásai az állatitermék-előállítás köré csoportosíthatók, a takarmányozás-élettani hatások felmérésétől a termékek technológiai és fogyasztói minőségének vizsgálatán át egészen a vizsgálatok módszertani fejlesztéséig. Az állati termékek közül eddig a hús, tojás, tej és méz szerepelt a vizsgálati tárgyai között, munkája alapját elsősorban baromfifajokban végzett kutatások adják.

Húsminőség-vizsgálatokat már a doktori képzés során végzett, egyes takarmánykiegészítők, -adalékok, illetve a technológiai változtatások hatását vizsgálva. Ekkor vált általános gyakorlattá számára, hogy az állati termékek előállításának aspektusait az élettani mellett fogyasztói és feldolgozástechnológiai szempontból is vizsgálja. Igen érdekes szakterületre bukkanva azóta módszerfejlesztésekben és kutatásfejlesztési projektekben vett részt, ahol a kutatás kézzelfogható terméket produkált, jelezve ezzel munkájuk eredményességét. Baromfifajok mellett sertéshúsminőség-vizsgálatokba is becsatlakozhatott.

A tojásminőséget vizsgálhatta tenyész- és keltetőtojásoknál a keltetés szempontjából, étkezési tojásoknál a fogyasztás szempontjából.

Kovács Gábor

Technikus, terepmunka-specialista

Gábor 2022-ben csábult el cégünkhöz és kezdte el kutatási feladatainkat segíteni segédmunkatársként. Klinikai, állatjólléti és szülészeti és hőstressz-vizsgálatokban egyaránt szerepet vállalt. Az állatok terelése, szenzorokkal való felszerelése, akár 24 órán keresztül történő megfigyelése, a vér- és nyálmintavételek, logisztikai feladatok, adatmenedzsment és analízis: nem fognak ki rajta. Pozitív hozzáállása, kommunikációs és problémamegoldó készsége csapatunk egyik nélkülözhetetlen tagjává tette.

Fogarassy Károly

IT-szakértő, projektmenedzser

Károly 1973-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett okleveles villamosmérnök diplomát. Azóta főleg a humán egészségügy területén dolgozott egészségügyi projekt tervezés, előkészítés, pályázatírás, szakmai szakértői tevékenység, az EESZT tervezése (PO) és fejlesztés támogatása, Big Data alkalmazások szervezése, előkészítése területeken. 2005-ben közigazgatási szakvizsgát szerzett az Államigazgatási Egyetemen, ezt követően projekt menedzseri feladatokat, alkalmazás fejlesztés koordinációjával kapcsolatos feladatokat is ellát. Cégünknél első sorban mindennapos kutatási tevékenységünk, illetve fejlesztéssel kapcsolatos projekttevékenységeink menedzsmentbeli feladatait látja el. Projektjeink írásos és fizikai eredménytermékeinek formai minőségbiztosításában is szerepet vállal.